Naminiai zefyrai – tai saldžios vaikystės prisiminimų dalis, kuriai suteikti naują gyvenimą galima ir patiems. Šie skanūs, purūs saldainiai sužavės ne tik mažuosius, bet ir suaugusiuosius. Žinoma, gaminant zefyrus reikia šiek tiek kantrybės ir atidumo, tačiau rezultatas tikrai vertas pastangų. Šiame straipsnyje pristatysime išsamų zefyrų gaminimo procesą, kuris padės jums sukurti šį saldų stebuklą tiesiog savo virtuvėje.
Ingredientai, kurių prireiks
Prieš pradedant gaminti, svarbu pasiruošti visus ingredientus. Jums reikės:
- 250 g obuolių tyrės (maždaug 4-6 vidutinio dydžio rūgščių obuolių)
- 250 g cukraus
- 1 šaukštelis vanilinio cukraus
- 1 kiaušinio baltymo (nuo L dydžio kiaušinio)
- Šiek tiek miltelinio cukraus apibarstymui
Sirupui reikės:
- 475 g cukraus
- 160 g vandens
- 8 g agaro miltelių
Gaminimo procesas
Pirmiausia, paruoškite visus ingredientus ir pasverkite reikiamus kiekius. Išsiaiškinkite, kaip tinkamai paruošti agarą. Į nedidelį puodą suberkite agarą ir užpilkite kambario temperatūros vandeniu. Palikite mirkti 1-2 valandas.
Na, o kol agaras mirksta, galite pradėti gaminti obuolių tyrę. Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Obuolius perpjaukite per pusę, išimkite sėklas ir padėkite ant kepimo popieriaus perpjauta puse žemyn. Kepkite orkaitėje apie 10 minučių, kol obuoliai suminkštės. Pasirūpinkite, kad jie neišdžiūtų, todėl nuolat stebėkite kepimo procesą.
Iškepusius obuolius perkelkite į lėkštę ir karštus sutrinkite į tyrę su maisto smulkintuvu. Pridėkite cukraus ir vanilinio cukraus, gerai išmaišykite, o tada leiskite atvėsti maždaug valandą.
Sirupo paruošimas
Kol obuolių tyrė vės, galite paruošti sirupą. Puodą su agaru statykite ant vidutinės kaitros ugnies ir maišydami kaitinkite, kol užvirs ir agaras ištirps. Tada suberkite visą cukrų ir maišykite, kol sirupas užvirs. Virkite apie 5 minutes, kol sirupo temperatūra pasieks 110 °C. Naudokite specialų termometrą, kad užtikrintumėte, jog sirupas tinkamai išvirė, nes jis turi tįsti tiršta srovele, kai imamas iš puodo.
Nuėmus sirupą nuo ugnies, leiskite jam šiek tiek atvėsti. Tuo pačiu metu, obuolių tyrę supilkite į didelį dubenį ir pridėkite pusę kiaušinio baltymo. Plakite elektriniu plaktuvu, kol masė tapo šviesi ir puri. Tuomet pridėkite likusį kiaušinio baltymą ir plakite dar kelias minutes, kol masė bus balta ir blizgi.
Formavimas ir džiovinimas
Neužmirškite, kad svarbu supilti karštą sirupą į plakamos masės vidų plona srovele, nuolat plakant. Šis procesas užtikrins, kad baltymai nesušoks į gabaliukus. Po to, kai supilsite sirupą, plakite dar kelias minutes, kol masės tūris padidės ir ji laikys savo formą.
Pasiruoštą masę nedelsdami supilkite į konditerinį maišelį su žvaigždutės formos antgaliu ir ant kepimo popieriumi išklotų skardų išspauskite nedidelius zefyrus (apie 5 cm skersmens). Stenkitės dirbti greitai, nes agaras pradeda stingti, kai pasiekia 40 °C temperatūrą.
Palikite zefyrus džiūti kambario temperatūroje mažiausiai parai. Po vienos paros zefyrų išorė bus sutvirtėjusi, o viduje dar bus minkšta. Po dviejų parų viduje jie bus tvirtesni, bet vis dar maloniai minkšti. Prieš patiekdami, gausiai apibarstykite zefyrus milteliniu cukrumi, kad jie nesuliptų.
Patarimai ir pastabos gaminant zefyrus
Pasirinkimas, kokius obuolius naudoti, yra labai svarbus. Rinkitės rūgščius ir tvirtus obuolius, kurie turėtų turėti pakankamai pektino. Tai padės pasiekti tinkamą zefyrų konsistenciją ir leidžia jiems išlaikyti formą. Jei nesate tikri, ar obuoliai turi pakankamai pektino, galite dalį cukraus pakeisti uogienių cukrumi, kuris jau turi pektino.
Reikia pabrėžti, kad agaras yra būtinas ingredientas, ir jo negalima pakeisti želatina. Kaitinamas agaras nepraranda savo stingdančių savybių, o želatina, priešingai, gali prarasti savo savybes virimo metu.
Galiausiai, jei viską atliksite teisingai, zefyrai turėtų išdžiūti ir išlaikyti savo formą. Laikykite juos sausoje ir vėsioje vietoje, ir jie išliks skanūs iki savaitės.
Pasiruoškite pasinerti į saldžių zefyrų gaminimo procesą ir atraskite, kaip paprasta ir smagu juos pasigaminti namuose!
Daugiau įdomių receptų ir idėjų galite rasti mūsų svetainėje, pavyzdžiui, Vaikiškų šviestuvų ir projektorių pasirinkimas: ką vertėtų žinoti.
Leave a Reply