Nostalgiškas Kuršėnų vyniotinis: Tradicinis receptas su šiuolaikiniais akcentais

Nostalgiškas Kuršėnų vyniotinis: Tradicinis receptas su šiuolaikiniais akcentais

Kuršėnų vyniotinis, žinomas ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų, yra vienas iš tų desertų, kuris sukelia nostalgiškus jausmus. Šis saldus vyniotinis puikiai tinka tiek kasdieniam, tiek šventiniam stalui, o jo paruošimas – tai puiki proga pasinerti į kulinarinius prisiminimus.

Pateikiame tradicinį Kuršėnų vyniotinio receptą, kuris ne tik išlaiko autentiškumą, bet ir suteikia galimybę kiekvienam improvizuoti. Sužinosite, kaip pasigaminti šį skanėstą, kad jis būtų purus, švelnus ir, žinoma, skanus.

Ingredientai

Porcijų skaičius: 8
Paruošimo laikas: Apie 30 min.

Biskvitui

  • 4 kiaušiniai
  • 4 šaukštai cukraus
  • 4 šaukštai miltų
  • 1 žiupsnelis druskos
  • 1 šaukštelis vanilinio cukraus

Kremui

  • 180 gramų varškės (geriausia riebesnės)
  • 180 gramų kambario temperatūros sviesto
  • 180 gramų saldaus kondensuoto pieno
  • 1 šaukštelis vanilinio cukraus

Papuošimui

  • Cukraus pudra pagal poreikį

Paruošimo eiga

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C. Tai yra būtina, kad biskvitas iškeptų tolygiai ir būtų purus.

2. Atskirkite kiaušinių baltymus nuo trynių. Kiaušinio trynius sumaišykite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, plakite apie 3 minutes, kol masė taps šviesi ir puri.

3. Per sietelį į kiaušinių trynius įsijokite miltus, pirma įmaišykite 1/3 miltų, o likusią dalį įsijokite palaipsniui, atsargiai maišydami.

4. Kitame dubenyje į kiaušinių baltymus įberkite žiupsnelį druskos ir plakite, kol baltymai bus standūs. Tuomet lėtai ir atsargiai sumaišykite baltymus su trynių mase.

5. Paruoškite orkaitės skardą, išklotą kepimo popieriumi. Tešlą supilkite ant skardos ir išlyginkite paviršių. Kepkite apie 10-12 minučių. Išėmus iš orkaitės, apverskite biskvitą ant švaraus virtuvinio rankšluosčio, atsargiai nuimkite kepimo popierių ir suvyniokite biskvitą kartu su rankšluosčiu, kad jis atvėstų.

6. Kremui, viename dubenyje išplakite sviestą su kondensuotu pienu ir vaniliniu cukrumi, kol gausite kreminę masę. Varškę pertrinkite per sietelį ir įmaišykite į sviesto masę.

7. Išvyniojame atvėsusį biskvitą, ant jo tolygiai užtepame kremą ir suvyniojame į ritinį. Vyniotinį perkeliame ant lėkštės ir dedame į šaldytuvą, kad sustingtų bent 2 valandoms.

8. Prieš patiekiant apibarstykite cukraus pudra, kad suteiktumėte papildomo grožio ir skonio.

Patarimai ir pastabos

Vyniotinio gaminimo procesas gali pasirodyti paprastas, tačiau yra keletas dalykų, kuriuos reikėtų atsiminti. Pavyzdžiui, svarbu, kad biskvitas būtų gerai išplaktas. Kiaušinių tryniai turi būti pakankamai išplakti, kad masė taptų puri, o kiaušinių baltymai turi būti plakami iki standumo. Jeigu norite, galite papildomai vyniotinį papuošti šviežiomis uogomis arba šokolado drožlėmis.

Šis vyniotinis idealiai tinka kaip desertas po pietų arba šventiniame stalui. Be to, jis gali būti puiki dovanų idėja, ypač tiems, kurie vertina naminius skanėstus.

Išbandykite šį receptą ir pasidalinkite savo įspūdžiais. Galite eksperimentuoti su įvairiais įdarais, pavyzdžiui, naudoti šokolado kremą ar net vaisių uogienes. Kuršėnų vyniotinis yra puikus pavyzdys, kaip tradicija gali būti pritaikyta šiuolaikinei virtuvei.

Išbandykite ir šį receptą, kuris puikiai tinka vasarai!


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *